Ruth Barker

The Choir Loft (Commissioned Memorial)

2008
Blackpool Cenotaph, England
choir loft choir loft choir loft choir loft choir loft choir loft choir loft choir loft

 

Permanent Public Commission from Blackpool Council to design an extension to the Blackpool Cenotaph. 


The work comprises a 'Choir Loft' -  a space for a choir to sing, constructed in white granite with a blue granite insert. Insert bears text that reads

'Sing softly. Be still. Cease.' 

Dedication reads:

 

This memorial is dedicated to those who struggle for freedom in all conflicts, and those who remember them. It is sacred to all non-combatants who lay down their lives. Those who are forever still; we remember you. Violence is not the only strength.

 

The work was designed by Ruth Barker as a permanent public memorial, and constructed by Hardscape, Bolton, and F Parkinson, Blackpool. The commission was project managed by Blackpool Council, and opened at a ceremony on Veteran's Day 2008 by HRH The Duchess of Cornwall.